fredag 11 maj 2012

Nybörjarklass

Vilken vecka det varit. Stress stress stress, det har varit något varje kväll och jag har knappt hunnit se min lilla familj.  :(
Vad har jag gjort då, i tisdags så var jag på Bredareds skytteklubb och tränade lite hagelskytte inför kommande skjutprov. onsdagen ägnades åt en härlig kväll ute på Hinnareds (Charmas uppfödare) där vi körde igenom B-provsträning samt lekte med deras nya leksak(mer om den lite längre ner) och igår så var jag först i Stockholm och sen direkt från Landvetter till Svenljunga för simulatorskjutning på naturbruksgymnasiet. En kul upplevelse som verkligen gav oss alla en bra blick på hur vi skjuter och vad vi måste tänka på för att klara sista stegen i vår jägarexamen.
Onsdagens träning körde vi med ett b-provs upplägg för att förbereda mig och Charma för dagens start i Nybörjarklass i Kollunda.  Vi började med 2 landmarkeringar som Charma spikade, sen var det ett sök och slutligen 2 enkelmarkeringar på vatten. Charma skötte sig mycket bra och jag var supernöjd med henne! :)
Sen när detta var klart så var det dags att leka med den nya leksaken. Det visade sig vara en fjärrstyrd apportkastare. Helt suverän var den och den kunde skjuta iväg 4 st apporter inkl ljudmarkering innan vi fick ladda om. Övningen vi gjorde var att låta apportkastaren skjuta framåt i lite olika vinklar och så varierade vi med att skicka tillbaka linjetag mot två utlagda områden bakom oss. Alla hundar var hur stabila , tysta och trygga som helst och hade inte mörkret börjat falla så hade vi nog kunnat träna hur länge som helst. :)
En sån här bara måste man ha!!!!!

Så till veckans stora händelse dagens nybörjarklassprov.
Labradorklubben i väst arrangerade ett prov som vi hade turen att komma med till.

Provet var upplagt på 4 stationer kan man säga där den första var 2st enkelmarkeringar på land. Charma som gick som sista hund var VÄLDIGT laddad men satt tryggt vid min sida när första skottet gick. Det som kastades var en ganska skabbig kaja och Charma tog upp den men sen gjorde hon något som hon aldrig gjort förut, hon la ner den och tog ett nytt grepp innan hon kom in. Ingen stor grej men tillräckligt för att jag skulle bli nervös. Men sen spikade hon den andra markeringen och då lugnade jag mig lite grand.
Station 2 var ett sök med 6 vilt. Här gjorde Charma ett utmärkt arbete, tror nog aldrig hon sökt så bra. Hörde domaren säga till sekreteraren " titta hur hon utnyttjar vinden!! UTMÄRKT!" Tala om en självförtroende byggande kommentar. :)
Snabbt och snyggt kom alla vilt in och sen var det en lång transportsträcka i jaktfot innan det var dags för station 3 som var ett linjetag på vatten. Detta är inget vi tränat på men Charma simmade ut på en snygg rak linje och kom snabbt tillbaka med den trut som låg utlagd.
Station 4 var två stycken enkelmarkeringar i vatten. Detta är Charmas favorit övning så här kände jag mig väldigt säker och det med all rätt för bägge dessa spikade hon.
Slutligen var det bara passiviteten och omdöme kvar innan vi var klara.

Domarens kommentarer:

Samarbetsvilja: Välskolad för denna klass.
Sökarbete:Väl anlagt sök. Täcker området väl och blir en effektiv viltfinnare.
Fart: Anpassad bra!
Uthållighet: I god kondition
Näsa:Förstår att använda den på ett utmärkt sätt
Dirigerbarhet:Låter sig villigt föras när så krävs.
Markeringsförmåga:Distinkt markör både på land och vatten.
Skottreaktion:Normal uppmärksam.
Stadga:Tyst i passivitet. Fast i skott och kast.
Apporteringslust: Spontan på samtliga vilt. Direkta och bra inleveranser utom på inlev av mark fågel. Lägger ner och byter grepp.
Apportgrepp:Mjukt, balanserat grepp. Väl skolade avlämningar.
Simteknik: Riktigt simsätt
Vattenarbete: Arbetar gärna i vatten.
Hundtolerans: Tolerant.
Sammanfattande kritik:
Välskolad tik som löser sina uppgifter på ett förtroendeingivande sätt.

PRIS 1:A Pris!!!  

Vår underbara duktiga Charma som nu tävlar i öppenklass!2 kommentarer: