måndag 7 november 2011

Träningshelg

Helgen har verkligen gått i hundens tecken. Först så har jag och Fredde (mest Fredde) byggt ett tak till vår hundgård. Vintern närmar sig och det är skönt att veta att hundarna kan gå in under tak om  det skulle börja regna eller snöa. TACK!!! Fredde för all hjälp.
Sen har jag och Charma varit iväg på två träningar. Den första var tillsammans med Maria och syftet med den träningen var att försöka provocera Charma till ljud eftersom hon lät lite på tävlingen vi var med på. Min tanke var att vi bara skulle gå med och låta Maria träna sina hundar och  jag passade på minsta tecken på ljud. Men Charma var knäpptyst och då körde jag henne lite för att se om hon taggade igång mer. Men icke sa nicke. Helt tyst och fokuserad. Toppenbra!!
Övningarna vi körde var iaf först en enkel markering med apportkastare som vi markerade men inte hämtade, istället hämtade Marias hund in en dirigering innan jag skickade Charma på markeringen. Detta löste hon jättebra.
Sen la vi ut en minnesdiregering innan vi sköt ut en apport med kastaren. Återigen fick Marias hundar hämta in hennes dirigeringar och markeringar innan Charma först hämtade markeringen och sen dirigeringen. Allt gjorde hon utan problem.
Avslutningsvis så la vi ut ett långt linjetag (minnesdirigering) som jag skickade Charma på. Döm min förvåning när hon efter 50 m tvärnitade plockade upp  en markering från sidan och kom in. Det visade sig att Maria hade droppat den till sin hund och inte trodde att Charma skulle ta den.  :) Det går inte att lura husses prinsessa. Skickade henne direkt på dirigeringen och in kom den då utan fler upphittade dummies ;).

Vår andra träning var även den med Maria och hennes träningsgrupp. De skulle stresstesta sina hundar inför start på Aprov i danmark till helgen och vi fick då förmånen att vara med. Vi började med Charma och två andra hundar medan de andra förberedde sina positioner. Vi gjorde två övningar en tårtbitsövning och en walk up.
Tårtbitsövningen gick till så att vi la ut 3 dummies var i ett område. Sen gick vi ung 100 m och skickade in på linjetag. Dummien som kom in la vi ut där vi stod och så förflyttade vi oss 75-100 m i sidled. Där skickade vi återigen åt det första området nu genom otrampad terräng och sen hämtade vi upp linjetaget som vi lagt upp vid det tidigare stället. Sen la vi ut ett nytt linjetag där vi stod och sen  gick vi ca 75 m till och hämtade upp den sista dummien från det första stället och avslutade med att hämta in det sista linjetaget.
Detta var en suverän övning som alla hundarna löste bra. Viktiga lärdomar var att om hunden är osäker gå då snabbt in och stötta alternativt gå ut och markera dummien igen så det inte blir sök utan linjetag.
Walk upen var första gången för oss. Här la vi upp 6 dummies bakom oss och sen började vi gå på linje. Maria var skytt som gick framför oss och bestämde. När hon stannade så stannade vi en markering sköts iväg med kastare och sen sa hon vem som skulle hämta markeringen alternativt om vi skulle vända om och skicka på en linjetag bakåt till de utlagda dummisen.  Charma skötte sig strålande här, med bra jaktfot(tror inte jag sa till henne en gång) , snyggt arbete vid markeringarna och raka fina linjetag. Superkul övning med en viktigt lärdom... glöm inte att ha något att skicka på bakåt så att det inte bara blir fullfart framåt.
Sen var det daxs för de andra att köra och här var det en fröjd att se duktiga hundar som jobbade på svåra övningar. Bland annat så var det 32 dirigeringar utlagda där den kortaste var 150 m och den längsta 300 m ca. För att försvåra så kastade och sköt vi störningsmarkeringar både på väg ut och in. Herregud vad långt kvar vi har innan vi når den här nivån... men nu har vi ju något att sikta mot. :)

//Sven


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar