måndag 24 oktober 2011

B-Prov

I helgen var det då äntligen daxs. Charmas och min debut på ett B-prov. Uppladdningen inför hade väl kunnat vara bättre. Insåg 1 vecka innan start att jag mer eller mindre helt missat att träna med pälsvilt. Så det blev en intensiv träningsvecka där vi körde stora vilt varvat med pälsvilt.
Men vi gav oss ialla fall iväg till Halmstad i lördagsmorse.Det fick bli en tidig start eftersom samlingen var redan 8. Hade som vanligt lite svårt att hitta men precis när jag tänkte att nu får jag börja om så dök det upp två bilar med hundburar som jag följde och 30 sekunder senare så var vi rätt. :)
Provet bestod av två enkel markeringar i vatten, ett sök (6 vilt) och 2 enkel markeringar på land. Jag var mest orolig för söket då Charma ibland blir tveksam och kan då vara svår att få ut ordentligt.
Men det visade sig att våra största problem skulle vara vid vatten markeringarna. Det slumpade sig nämligen så att när Charmas första markering kastades så gick den rätt upp i luften och sedan rätt ner och landade då inte alls där den var tänkt. Charma valde då landvägen dit istället för att simma över sjön och passerade då släpvagnen med vilt, tala om störning. Domaren valde då att bryta, bad mig kalla in och så kastades den markeringen om. Nu gick Charma spikrakt på den och tog in den utan problem. När sedan den andra kastades så markerade hon den bra.... men valde att leta efter den allra första markeringen. Den var ju bortplockad av funktionärerna så istället ökade hon sitt sökområde men lyckades inte lösa denna markering. Dock skrattade jag lite åt henne då hon istället hittade funktionärensviltkorg som hängde i ett träd och då försökte ta ner något från den.
Sen bar det av i jaktfot till söket. Här gjorde Charma ett av sina bästa sök någonsin och viltet kom in i jämnström. Gladast blev jag nog när jag såg att hon kom in med kaninen utan problem.
Här fick hon in 5 av 6 men visade ett bra arbete och en bra motivation som visserligen tappades lite mot slutet men hon kämpade på!
Landmarkeringarna var sedan avslutningen. Här gjorde hon det strålande och vi fick faktiskt en liten spontan applåd efteråt.
Domarens sammanfattade kritik var :
En arbetsvillig tik som gör ett mycket bra markeringsarbete på land. Tappar i koncentration vid en av vattenmarkeringarna samt ett inte fullt effektivt sök motiverar dagens pris.

Domaren sa att det vara en mycket bra debut som ger ett högt pris men inte det högsta. Så efter en nervös passivitet där Charma faktiskt gnällde lite så fick vi vårt 2:a pris.
Var gnället kom ifrån det vet jag inte då hon alltid har varit tyst men det kom säkert av situationen så detta får jag träna på.
Kul var det iaf att se att vi håller ihop och kan göra ett bra arbete även på prov. Det kommer definitivt bli många fler B-prov för min svarta prinsessa!
/Sven

5 kommentarer:

 1. Stooort Grattis till er! Jag hade varit öööööverlycklig över den valören på en debut. Bra jobbat, ni är så duktiga!

  Kram Sofia

  SvaraRadera
 2. Stort grattis! Inte illa med ett 2:a pris på debuten! :o)

  SvaraRadera
 3. Grattis syrran och Sven
  Önskar Cayenne och Monica

  SvaraRadera
 4. Grattis till debuten med ett fint 2a pris =))

  SvaraRadera